Zo zit het met mondkapjes in Nederland

Het dragen van niet-medische mondkapjes in publieke binnenruimtes wordt sinds 30 september ‘dringend geadviseerd’. Op deze manier is er volgens het kabinet meer duidelijkheid rond het gebruik van deze beschermingsmiddelen. In welke situaties zou je een mondkapje moeten dragen? En wat gaat er nog veranderen? De details van het advies, die momenteel worden uitgewerkt, worden uiterlijk vrijdagmiddag bekendgemaakt. Het is wel al duidelijk dat het advies per direct is ingegaan en geldt voor ruimtes zoals winkels, musea, gemeentehuizen, vliegvelden en benzinestations.

Ook in winkels
Ook in alle Nederlandse winkels geldt het advies. Sinds de persconferentie van afgelopen maandag gold dat ook al voor winkels in de regio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden, waar de coronasituatie als ‘ernstig’ wordt beschouwd. Toen zei premier Mark Rutte dat winkeliers in die gebieden klanten zonder mondkapjes mochten weigeren als ze dat wilden. Of dit nu landelijk het geval is, zal nog moeten blijken. Bezoekers van cafés, restaurants, theaters en concertzalen wordt eveneens geadviseerd mondkapjes te dragen. Er geldt wel een uitzondering voor mensen met zitplaatsen. Wie het advies volgt, draagt dus bijvoorbeeld een mondkapje bij het betreden van een bioscoop. Het mondkapje kan even later af als je in de zaal zit.

Veiligheidsregio’s kunnen mondkapjes verplichten
Veiligheidsregio’s kunnen ervoor kiezen om in hun gebied strenger te zijn dan het landelijke advies en de mondkapjes verplicht maken. Op dit moment gebeurt dat echter nog op geen enkele locatie in Nederland.Er geldt in Nederland alleen een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, omdat het lastig is om te allen tijde 1,5 meter afstand te houden in treinen, bussen, trams en metro’s. De verplichting geldt voor iedereen van dertien jaar en ouder. Wie geen mondkapje draagt, kan een boete van 95 euro krijgen. Op de stations zelf geldt de plicht niet, maar hier worden mondkapjes nu wel geadviseerd. In alle gevallen geldt: draag geen medisch mondkapje, maar eentje zonder filter (een zogeheten niet-medisch mondmasker). De kapjes met filter zijn bedoeld voor de zorg. Niet-medische mondkapjes hebben geen CE-markering en ook geen medische claim, zoals ‘for medical use’.

Bron: NU.nl 30 september

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0