HARTJE maakt verpakking milieuvriendelijker

Om grondstoffen te sparen en duurzaam te werken, zet HERMANN HARTJE KG momenteel een groot deel van haar verpakkingen om in milieuvriendelijkere alternatieven. Afgelopen zomer werden de plastic postzakken al vervangen door glazen. De transparante, fijne cellulose bevat helemaal geen plastic en staat ook bekend als “sandwichpapier”. HARTJE vervangt in de komende periode geleidelijk aan de conventionele plastic verpakkingstape door milieuvriendelijke papieren tape. De overgang naar papier is al voltooid voor het vul- en opvulmateriaal in de dozen. Luchtkussens van kunststoffolie bij HARTJE zijn grotendeels vervangen voor papieren kussens, die samen met de dozen, de enveloppen en het pakketlint volledig kunnen worden gerecycled. Grotere luchtkussens vormen echter een bijzondere uitdaging. HARTJE is nog steeds bezig met het testen en vinden van de best mogelijke alternatieven. Daarnaast zet HARTJE zich in om ook het aantal verpakkingen te reduceren, door meerdere goederen in één pakket te krijgen.

Naast het verminderen van het aantal verpakkingen wordt er tijdig overgeschakeld op zakken van 100% gerecycled materiaal, dat wil zeggen gereinigde, gemengde kunststoffen uit het recyclingsysteem. Net als bij de vorige zakken streeft HARTJE naar een zo laag mogelijke materiaaldikte, zodat het afval beheersbaar blijft. HARTJE volgt al geruime tijd de weg van het consequent recyclen van dozen van leveranciers en gebruikt deze voor de verzending van haar eigen leveringen. Het aandeel van gebruikte kartons in onderdelen die worden verzonden, bedraagt ruim 80 %. Bijzonder is het gebruik van gebruikte kartonnen dozen die bij een bevriend bedrijf in de buurt zijn gekocht. Dit bedrijf levert HARTJE drie tot vier ton aan dozen per maand, die anders worden weggegooid en kunnen worden gebruikt voor een tweede zending.

HERMANN HARTJE KG houdt zich ook bezig met duurzaamheid die verder gaat dan het verpakkingsprobleem. Zo wordt de fietsenstalling en -productie in Hoya al jaren verwarmd met stadsverwarming van een naburige biogasinstallatie. Het moederbedrijf in Hoya heeft op zijn beurt een eigen warmtekrachtcentrale, die niet alleen warmte maar ook elektriciteit produceert. Op de daken van nieuwe gebouwen worden fotovoltaïsche systemen geïnstalleerd om elektriciteit op te wekken. En in de huidige nieuwe gebouwen wordende nieuwste energiezuinige systemen gebruikt, zoals vloerverwarming, om grondstoffen te sparen.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0